Een overzicht van artikelen en uitzendingen over dubbele achternamen in de media.
‘Kamer passeert minister: dubbele achternaam moet mogelijk worden’ (AD, 29 januari 2019)
Kinderen kunnen straks de achternaam van beide ouders krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken. De Kamer sloeg het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), die daar niets voor voelt, in de wind.
‘Kind moet naam van vader én moeder kunnen krijgen’ (NOS, 29 januari 2019)
Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 van die strekking. Nu is het zo dat ouders kunnen kiezen welke achternaam hun kind krijgt: of de naam van de vader, of die van de moeder. In de motie wordt voorgesteld dat ouders hun kind ook de achternamen van beiden kunnen geven.
COC pleit voor mogelijkheid dubbele achternaam (COC, 25 januari 2018)
Het COC vraagt de Tweede Kamer om te stemmen voor een voorstel dat de dubbele achternaam mogelijk maakt. Zo kunnen lesbische, homoseksuele, biseksuele en andere ouderparen de verbondenheid van beide ouders met hun kind beter nog beter tot uitdrukking brengen. (…) het mogelijk maken van de dubbele achternaam van belang is omdat het beide ouders de mogelijkheid biedt om de band met hun kind te bevestigen.
Ouders willen zelf beslissen of hun kind twee achternamen krijgt (EenVandaag, 1 november 2018)
België heeft zich onlangs aan dat rijtje toegevoegd. “Dat ging niet zonder slag of stoot”, blikt oud-minister Annemie Turtelboom terug. “Het is een onderwerp dat veel emoties oproept. Veel mensen willen liever alles bij het oude laten. Voor hen heeft dit onderwerp geen ‘prioriteit’. Een bekend conservatief reflex, als het om vrouwenzaken gaat”, zegt Turtelboom.
Lezersdilema: Welke achternaam geven we ons kind? (Volkskrant, 5 oktober 2018)
“(…) In Nederland is een dubbele achternaam of tweede naam als achternaam niet mogelijk. We hebben hier al veel verhitte discussies over gehad, maar komen er niet uit. Want als je geheel gelijkwaardig bent, welke keus maak je dan?”
“Getrouwde vrouwen kiezen vaak voor achternaam van de man. Ouderwets?” (NRC, 28 november, 2016)
Andersom nemen weinig mannen de naam van hun vrouw. En hoe zit het met de kinderen, wiens naam krijgen die?
Dubbele achternaam in het Jeudgjournaal! (15 november 2016)
Wat een leuk item in het Jeugdjournaal over de mogelijkheid voor een dubbele achternaam. Gemist? Kijk het dan hier terug.
“Zouden kinderen een dubbele achternaam moeten krijgen?” (Good Girls Company, 14 november, 2016)
Zouden kinderen een dubbele achternaam moeten krijgen? De naam van zowel de vader als de moeder? Dat kinderen vroeger de naam van de vader kregen is logisch. Toen werd het merendeel van de kinderen nog binnen het huwelijk geboren.
“Kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen” (Ouders van nu, 14 november 2016)
Ouders moeten hun kind een dubbele achternaam kunnen geven. Dat vindt Laura Kraakman, studente communicatie aan de Universiteit van Amsterdam.
“Dubbele achternaam eerlijk voor beide ouders” (Telegraaf, 14 november 2016)
Kinderen zouden de achternaam van beide ouders moeten krijgen, om een eerlijker beeld te schetsen van hun herkomst. Dat beoogt de Amsterdamse Laura Kraak, die dinsdag in de Tweede Kamer een petitie daarover overhandigt.
Kind moet dubbele achternaam kunnen krijgen (RTL, 14 november 2016)
Kraak is er zeker van dat Nederland op termijn went aan het idee van dubbele achternamen. “Dit gaat gebeuren in Nederland, daar ben ik van overtuigd.”
Amsterdamse overhandigt petitie voor dubbele achternaam (Parool, 14 november 2016)
Kraak vindt het Nederlandse systeem van naam geven, waarbij het kind de achternaam van één van de ouders krijgt, achterhaald. “Uit onderzoek van het tijdschrift Wij jonge ouders blijkt dat 87 procent nog altijd kiest voor de achternaam van de vader. Maar het kind is van twee ouders.”
“Waarom kunnen onze kinderen geen dubbele achternaam krijgen?” (LINDA, 3 oktober 2016)
Kraak (26) stond perplex toen ze er drie jaar geleden achterkwam dat het in Nederland wettelijk onmogelijk is om de achternaam van allebei je ouders te dragen. In het Nederlands namenrecht is een dubbele achternaam uitdrukkelijk niet toegestaan. “In andere landen is het heel gebruikelijk. Maar hier niet; we lopen achter.”
Waarom een dubbele achternaam zoveel logischer is (Vrouw, 27 september 2016)
Susanne van Oudenaarde (36) beviel drie maanden geleden van een dochter. Ze kreeg Lina samen met haar Venezolaanse vriend Juan. “Bij hem is het gebruikelijk dat een kind de achternaam van de vader én de moeder krijgt. Ik wil ook dat Lina de achternaam van mij én haar vader krijgt, maar in Nederland is dat niet mogelijk. (…)”
‘Kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen’ (Mrs. Anchelon, 27 februari 2016)
Het plan om mijn dochter mijn achternaam te geven werd ook vrij snel van tafel geveegd, maar waarom zouden wij niet de keuzevrijheid mogen hebben om onze kinderen achternamen van ons beiden te geven? Net zoals in heel veel andere landen wel een optie is? In België is het in 2015 ingevoerd en ook al maken maar weinig mensen daar gebruik van, het is wel zo eerlijk.
UvA-studente: kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen (Parool, 26 februari 2016)
In veel Europese landen is het al mogelijk dat baby’s de achternaam van de vader én de moeder krijgen. België ging vorig jaar overstag, maar Nederland volgt vooralsnog niet.
UvA-student wil met petitie dubbele achternamen mogelijk maken (Folia, 11 november 2015)
‘Een kind is van twee mensen, dus dan is het eigenlijk ook heel logisch dat het twee achternamen krijgt, niet?’ Laura Kraak (25), student van de interfacultaire lerarenopleiding van de UvA, is ervan overtuigd dat het haar gaat lukken. Zij start een petitie om dubbele achternamen voor kinderen wettelijk mogelijk te maken.
Noem kind naar vader én moeder (NRC, 13 juni 2015)
Het Nederlandse namenrecht is ingewikkeld en discrimineert vrouwen. Sta daarom een dubbele achternaam toe, dat biedt ouders een gelijkwaardiger alternatief, schrijven Nienke van de Have en Nataša Nedeski.
België maakt dubbele achternamen mogelijk. Wanneer volgt Nederland? (Vernoeming, 26 februari 2014)
Belgische kinderen krijgen voortaan standaard een dubbele achternaam, eerst die van de vader en dan die van de moeder. Eén achternaam kan ook nog, maar alleen als de ouders daar bewust voor kiezen.
Het wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt is gisteren goedgekeurd. Dit betekent dat het kind van Jan Janssens en Petra Peeters voortaan standaard de achternaam Janssens-Peeters krijgt, tenzij Jan en Petra aangeven dat het Peeters-Janssens, Janssens of Peeters moet zijn. Alle kinderen in het gezin moeten wel dezelfde naam hebben.
EU-landen mogen dubbele achternaam niet weigeren (Europa Nu, 14 oktober 2008)
Nederlandse en andere niet-Deense ouders die hun pasgeboren kind in Denemarken laten inschrijven met een dubbele achternaam, hebben het recht om die naam ook in hun eigen land zo te laten inschrijven. Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag bepaald. (…)
D66: Kind dubbele naam van vader én moeder geven (Volkskrant, 21 april 2005)
D66 vindt dit niet liberaal en niet geëmancipeerd anno 2005. ‘Ouders die dat willen, moeten hun kind beiden hun naam kunnen geven. Kunnen zij niet voor een naam kiezen, dan volgt automatisch de dubbele naam op alfabetische volgorde.’